Federico från Senigallia, Italien – WWOOFare i Sverige 2022

nov 15, 2022


A news clip from his home town https://youtu.be/2g5nJQQaess

Federico Fringuelli 26 år gammal från Senigallia, Italiens östkust. Ja, Senigallia som först drabbades av en katastrofal översvämning i slutet av oktober 2022 och sedan helt plötsligt av en jordbävning. Tydligen för första gången på väldigt länge.

Idag fick jag möjlighet att göra en intervju med Feusi som han även kallas om hans äventyr som WWOOFer i Sverige. Jag var nyfiken på att höra varför en filmare och filmredaktör gjorde sig mödan att åka till en liten ekologisk gård i Sverige och varför han bestämde sig för att stanna ännu längre på gården och sedan besöka en annan svensk WWOOF-gård och efter det bestämma sig för att flytta till Sverige. Varför var det så här?

Jag träffar Federico på ett videosamtal och jag frågar honom om vädret i Italien och han avslöjar att han nu har flyttat till Sverige, Stockholm och att han älskar det.

Jag måste stoppa honom och be honom börja från början och ställa den berömda frågan. Var hörde du talas om WWOOF för första gången?

Han börjar berätta lite om att han tidigare behövt skriva ut ett papper under Covid i Italien för att visa polisen för att kunna gå ut på gatan eller gå till mataffären. Han såg människor sitta ensamma i en bil och stoppades av polisen för att de inte bar mask. Även om det är bättre nu så påverkas det fortfarande. Det är fortfarande på gränsen. Hans vänner säger att det har ändrat uppfattning. Han kände sig fängslad.

”Det regnade mer i Senigallia under en dag än vad det brukar göra på ett år!”

Han berättar att en vän berättade för honom om chansen att resa från gård till gård och han googlade sedan ”resa och ekologiska gårdar” och hittade organisationen WWOOF på det sättet. Först kom han inte ihåg vad det hette men när han hittade WWOOF-sidan bestämde han sig för att det här var grejen för honom och att han gillade den hållbara aspekten, och utomhusaktiviteterna som arbetar med djur som han älskar fick honom att ta initiativ. Han berättar också att han hittat en ny familj i Sverige som han kommer att hälsa på igen väldigt snart. Att banden på gårdarna som han besökte är mycket starka.

Ekologi och hållbarhet

Han frågar mig om jag är en WWOOFare också? Jag berättar att jag wwoofade i Italien för första gången redan 2004 och efter det bestämde jag att Sverige behövde en förening som WWOOF så jag startade föreningen WWOOF Sweden. Det får honom att le och han skrattar när han säger – Då är du anledningen till att jag bor i Sverige nu, tack!

”Efter två och ett halvt år med Covid var han trött på storstadslivet och ville ut på landsbygden och se något annat”.

Lärandemöjligheter hos den första värden han besökte. Man kan läsa följande kategorier som presenteras på deras WWOOF-profil.

Bild
Frukt- och nötodling
Aromatiska och medicinska växter, teer
Vilda växter
Grönsaksodling
Maträttvisa/suveränitet
Skogsbruk
Blomsterodling
Bageri
Konservering av grönsaker och frukt
Tillverkning av naturlig kosmetika
Får-, get- och hästuppfödning
Köttbearbetning
Fjäderfäuppfödning
Grisuppfödning
Uppfödning av andra husdjur.

Han packade sin ryggsäck med lite kläder och sin dator och sina kameror och köpte en enkelbiljett. Det som hände var att det första stället han besökte hittade han en andra familj som visade honom det riktiga Sverige och han fann en sådan uppriktig vänskap så han bestämde sig för att förlänga sin vistelse hos dem med en hel månad.

Han blev snart kär i Sverige och funderade på alternativet att stanna i Sverige istället för att fortsätta backpacka.

När han varit på två WWOOF gårdar började han skicka meritförteckningar till arbetsgivare i Uppsala. Först jobbade han i tre dagar som diskare och gick sedan över till att bli servitör. Efter ytterligare tre dagar bytte han ut pizzabagaren på restaurangen och fick ett 6-månaderskontrakt som kock.

Första gången han arbetade med djur, hästar, särskilt ponnyer, grisar och får, och arbetade med ull och han älskade det, det var fantastiskt att ha varierande uppgifter och dela livet som gårdsvärden på gården. Fantastiskt att lära sig om byggnadsarbeten och hur man fixar saker på husen och gör alla sorters försköning.

Senare kom en WWOOFer från England, en tjej som heter Bella och en annan tjej från Sverige Elvira som studerade vid ett lantbruksuniversitet. Hon berättade för honom om staden Uppsala och det var faktiskt den andra WWOOF-gården som han besökte med över femtio Alpacka-djur. Han hade aldrig sett en levande Alpacka förut och plötsligt var han omgiven av en hel flock av dem.

Italienare, tysk, argentinare och svensk bodde tillsammans på gården!

På den andra gården bodde han med en tysk och en argentinsk WWOOFare och en svensk tjej som var vän med ägaren sedan tidigare. Rutinerna på den andra gården var helt annorlunda eftersom han inte bara hjälpte till med alpackorna, han hjälpte till med att fotografera och filma och dokumentera livet på gården.

Min sista fråga till Federico var; varför han skulle rekommendera andra att besöka en WWOOF-värd i Sverige och hans starka råd skulle vara att göra det för att stressa ner och få en stund av lugn och frid. I alla fall om man kommer från en stor stad som han.

Han skickar sina varmaste önskningar till sin första Gårdsvärd som heter My som var den främsta anledningen till att han tog beslutet att flytta till Sverige. Han kommer att besöka dem igen i december, hans andra familj!

  • Fotokredit till Federico som tog de flesta bilderna i den här artikeln. Förutom fotot på det röda gårdshuset som är taget från WWOOF-värdens profil.

Konferens i Danmark

Mellan den 6:e och 9:e oktober 2022 åkte Jandi från WWOOF Sverige till Danmark för att delta i det europeiska WWOOF-koordinatormötet. Vi var ett 30 tal person som representerade olika länder i Europa: Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Portugal, Spanien, Sverige,...

WWOOF Sverige live Webinarier

WWOOF Sverige live Webinarier

WWOOF live WebinarAtt ha webinarier är något relativt nytt för oss i WWOOF som vi hoppas skall uppskattas av både Gårdsvärdar och WWOOFare. Möjligtvis är det ett post-pandemi-fenomen att vilja ses som komplement till att maila inför ett WWOOF utbyte även om vi...