WWOOF Sveriges versamhetsberättelse 2022-2023

Den 9 Februari 2022 utlyste Folkhälsomyndigheten i Sverige att Pandemin inte längre ansågs vara en pandemi i Sverige längre. 

Dessvärre valde Ryssland att invadera Ukraina i ett fullskalligt krig den 24 Februari samma år. Våra tankar går till dem som lever och dör i det fullskaliga kriget som pulvriserar deras land. WWOOF Sverige blir indirekt påverkade av kriget på olika sätt. Dels för att ukrainska flyktingar vänder sig till W för att hitta kontakter här och försöka börja om sina liv. Vi har motsägelsefullt nog även haft rysska familjer som valt att fly från sitt land och hittat till W för att undvika att dras in i ett krig det inte vill bidra till. Svensk matproduktion har också blivit en större fråga; kriget i Ukraina har gjort att vikten på lokal matproduktion har betonats mer än vanligt och har blivit ännu en anledning till att folk vill lära sig odla och bli mer självförsörjande. Beredskap i alla dess former har nu blivit ett nyckelord som ingen ser ner på i dagens samhälle. Ukraina har kallats världens korn-bod och en av världens största spannmålsexportörer, även det påverkar som känt priserna i matbutikerna och hur kunder väljer mellan ekologiskt och oekologisk mat.    

Sedan ännu en tragedi: vi förlorade gårdsvärden och föreningens sekreterare sedan många år Stefan Hörberg, som var gårdsvärd i 9 år. Han hade ett lågmält, neutralt sätt att hantera konflikter, och försökte alltid höra olika perspektiv med öppet sinne. Vi saknar honom både som älskvärd person, gårdsvärd och som styrelsemedlem. Lauren och Jandi deltog på hans begravning och styrelsen bidrog med en blombukett. Prästen tog upp Stefans engagemang genom WWOOF på begravningen och hans kärlek till att dela med sig av sin kunskap som jordbrukare på sin gård Sagolika Höö utanför Älmhult. 

Under året fick vi ett antal klagomål på både gårdsvärdar och volontärer, som vi sedan har undersökt och tagit beslut över. I vissa fall har vi uteslutit medlemmar, även dem som har varit med oss länge, för det är viktigt för oss att hålla standarden i enlighet med W Överrenskommelsen (The W charter).

Nytt för året är att Jandi har börjat hålla webinarier två gånger i månaden vilket har varit uppskattat. Han berättar om sin egna erfarenhet som WWOOFare och gårdsvärd och svarar så gott han kan på frågor som åhörarna har med sig. 

Vi hade även en foto och video-tävling där årets WWOOFare kunde skicka in sina favoritbilder från deras tid som WWOOFare. Det kom in hela 115bidrag och sedan röstades Benjamin Poncet tillsammans med 9 andra vinnare fram som vinnare i tävlingen genom att alla i WWOOFs community kunde rösta på sin favorit bild. Benjamins bilder har lagts upp i WWOOFs instagram och en av videorna filmad av Melody Chanal från Belgien går att ses på wwoof.se framsida i youtube-video-sektionen. https://www.youtube.com/watch?v=uaxCUXihIcE&t=84s

Vi har även en ny hemsida som nu delas av över 104 WWOOF länder. Nyligen anställde FoWO även en till programmerare (som heter Cash i förnamn) som nu arbetar från Kalifornien tillsammans med Pedro från Frankrike. Därmed använder över 12 000 gårdsvärdar samma funktioner som vi i Sverige och över 80 000 WWOOFare samma hemsida som WWOOFarna i Sverige. Några stora länder (Australien, Indien och Japan) använder fortfarande inte FoWOs hemsida utan fortsätter som tidigare med egna system. Förhoppningsvis kommer även dem med på tåget i framtiden. 

Det var även ett år fyllt, som vanligt, med positiva WWOOF upplevelser. Volontärer har fått prova på livet på en gård, och för vissa har det betytt att de hittade det de vill göra med sina liv. Andra har rest, upplevt en annan kultur, träffat vänner för livet, och ätit himla god mat. Och gårdsvärdar har odlat massor, testat nya odlingsmetoder, fått sällskap från hela världen, och lärt sig av volontärernas kunskaper, ideer och upplevelser som delats. 

Vi i styrelsen träffades en gång hos ordföranden, där vi glatt delade med oss av våra livshistorier, åt god mat från varandras gårdar, och lärde känna varandra lite bättre. Även ordförandens nyfödda bebis hade mycket att säga :=)

Vi har klarat oss ännu ett åt ekonomiskt, men utan någon bekväm säkerhetsmarginal. Därför har en diskussionstema varit hur vi kan ha ett tryggare ekonomiskt läge, och det kommer fortsätta vara en punkt framöver. 

Nu är våren här igen; snön töar och det blir grönt i växthusen. Vi har ännu ett odlingsår framför oss, och även massa samhällsutmaningar att ta itu med. Men vi hoppas som vanligt att vår förening kommer befrämja odlingsglädje och odlingskunskap, förståelse för olika kulturer, livsöden och mer gemenskap och välmående i året som kommer.